Φασκόμηλο εναντίον Κάντιντα

Τα φυτά του είδους Salvia officinalis (ή Dalmatian sage) ανήκουν στο γένος Salvia (φασκόμηλο) και είναι πολυετείς αειθαλείς θάμνοι. Το S. fruticosa είναι γνωστό και ως Greek sage ή Σάλβια η φαρμακευτική ή αλλιώς φασκομηλιά ή αλιφασκιά. αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και είναι και αυτό πολυετές με λοβωτά φύλλα.
Το φασκόμηλο κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη. Μάλιστα πολλοί το θεωρούν το ίδιο με το τσάι του βουνού, αλλά το λάθος είναι μεγάλο και σημαντικό, διότι οι ιδιότητές τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η γεύση τους.



Έχει πάρει το λατινικό όνομά του «σαλβία» από το ρήμα salvere, που σημαίνει » είμαι υγιής». Θεωρήθηκε ιερό βότανο από τους Έλληνες που το αφιέρωσαν στο Δία και από τους Ρωμαίους που το πήγαν στη Βρετανία. Για το κοινό αυτό βότανο οι Άραβες λένε «πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στο κήπο του φασκόμηλο;». Το φασκόμηλο ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα και το αναφέρουν ο Διοσκορίδης, ο Αέτιος, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι οποίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως καθώς το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών αλλά και γενικά ως τονωτικό του μυαλού και του σώματος. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδεχόταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για τις αιμορραγίες και για την άτακτη περίοδο.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την ιδιότητα του φασκόμηλου να καταπολεμά τους μύκητες candida albicans, candida krusei, pseudotropicalis candida, Torulopsis glabrata και eoformas cyptococcus, καθώς και τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις των βλεννογόνων του στόματος, των ούλων και του φάρυγγα. Στο παραπάνω άρθρο μας για το φασκόμηλο   μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες.

Για να χρησιμοποιήσετε τη θεραπευτική του ιδιότητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι γαργάρες. Τοποθετήστε λίγα φύλλα φασκόμηλου σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό και αφήστε το για 20 λεπτά. Σουρώστε το, αφήστε το να κρυώσει και κάντε γαργάρες ή μπουκώματα κάθε τρεις ώρες.
Ωστόσο, εάν υποφέρετε από Κάντιντα, η παραπάνω συνταγή με φασκόμηλο, φυσικά, δεν αρκεί για να την αντιμετωπίσετε οριστικά. Θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και να αλλάξετε τρόπο ζωής. Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία μας Κάντιντα

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή, ειδικά εάν ακολουθείτε παράλληλα φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου